Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sudety, třikrát obsazené, třikrát nešťastné.

Poprvé byly Sudety obsazeny v roce 1918 československým vojskem. Podruhé obsazeni provedlo hitlerovské Německo v roce 1938. Potřetí byly Sudety obsazené opět Československem v roce 1945. Ani jednou to nepřineslo nic dobrého.

České stereotypy o sudeťácích jsou známé a obecně přijímané. Sudeťáci rozbořili první republiku a způsobili odtržení českého pohraničí. Zároveň odtud byli vyhnáni Češi a moci se chopili nacisti. Český stát se v oklestěné podobě nemohl bránit a byl Němci obsazen. Tolik pohled Čechů.

Pohled sudetských Němců je výrazně jiný.  A určitě také jednostranný.  Sudety byly po první světové válce obsazeny Československem a následná česká správa utiskovala Němce.

Kde najít objektivní názor, co se vlastně tenkrát stalo a jaké to mělo příčiny a následky?

Kde se Němci v Sudetech vzali? Většinou přišli na pozvání českých králů, aby osídlili tehdy pusté pohraniční hory.  Přicházeli jako kolonisté z tehdy přelidněných hlavně německých středověkých měst. Byli to šikovní zemědělci, řemeslníci a obchodníci.  Větší problémy při soužití Čechů a Němců nastaly až v devatenáctém století, v době nástupu nacionalismu u obou národů. Pro český živel nastalo národní obrození s vymezováním se proti všemu rakouskému a německému.  Pro Němce sjednocování malých německých státečků ve velké německé císařství. Takto vzniklá národnostní nenávist otevřela cestu k dalším tragédiím století dvacátého.

První obsazeni

České přísloví „O nás, bez nás“ mohlo platit už o dvacet let dříve než v roce 1938 po podpisu mnichovské dohody. Takový Mnichov proběhl už v roce 1918, ale naopak.  Po první světové válce vzniklo samostatné Československo, Česko vzniklo v historických hranicích českého království. A právě to zahrnovalo i Sudety, částečně nebo úplně bez českého obyvatelstva.  Podle Wilsonovy deklarace o vzniku nových státu na zaklade sebeurčení národů (tak vzniklo i Československo), vznikly v Sudetech čtyři oblasti, které chtěly zůstat součástí Rakouska. Německé Čechy (Deutschböhmen), Sudetsko (Sudetenland), Šumavská župa (Böhmerwaldgau), Německá jižní Morava (Deutschsüdmähren) a tři exklávy Brno, Jihlava a Olomouc. Při potlačení těchto rebelií (z českého pohledu) československým vojskem tekla krev a byli i mrtvi, většinou Němci. Byla to tehdy velmi divoká a nepřehledná doba. Do konce roku 1918 Sudety kontrolovalo československé vojsko.  Následně proběhlo upevnění Československé státní moci přílivem českých úředníků, vojáků, železničářů, financů a četníků. Pro většinu sudeťáků bylo nemožné se s tímto nově vzniklým státem identifikovat a vzít ho za svůj. Nejhorší situace nastala ve třicátých letech za dob hospodářské krize. Na síle nabíraly extremistické strany. Henleinovi se podařilo přesvědčit většinu sudeťáků, že v Německé Ríši jim bude lip. Probíhal také sudeťácký odboj, který měl oběti hlavně na české straně.  V Česku se hodně vzpomíná na útek českého obyvatelstva ze Sudet, před "krvelačnými" Němci.  Ale stejně, jen o něco později utíkali Češi před "krvelačnými" Slováky ze slovenského státu, to je i příběh mojí rodinné paměti.

Územní nároky republiky Německé Rakousko

By Postmann Michael [Public domain], via Wikimedia Commons

Druhé obsazeni

Proběhlo po podepsání Mnichovské smlouvy. Nadšení sudeťáků z připojení k Německu výrazně opadlo, když začali rukovat do německé armády. Ani začlenění do Německa však štěstí do Sudet nepřineslo. Padlých sudeťáků na frontách druhé světové války bylo mnoho. Většina Sudet však přečkala válku nepoškozena, stejně jako zbytek Čech.

Třetí obsazeni Československem.

Toto je poměrně dobře popsáno a zdokumentováno. Většina sudeťáků byla na základě kolektivní viny odsunuta do Německa a Rakouska a jejich majetek byl zabaven. Dnes bychom to nazvali etnickou čistkou, ale to je pohled dnešní optikou.  Na konci druhé světové války to nebylo až tak neobvyklé. Ale Československo přišlo o třetinu předválečného obyvatelstva, které tu žilo po staletí. Následně vznikla pustá oblast pohraničí, kterou se nedařilo zalidnit ani desítky let po válce. Noví dosídlenci v pohraničí se nedokázali sžít s drsným prostředím Sudet a často odcházeli. Udržet je v pohraničí nedokázaly ani, na tu dobu velkorysé, pohraniční priplatky k platu. Také statky po Němcích novým osídlencům dlouho nezůstaly a staly se objetí kolektivizace. Dodnes můžeme v pohraničí narazit na zarostlé ruiny kdysi výstavních staveni a vesnic.

Domov v Sudetech našla až moje generace, která se tu narodila a prožila dětství a mládí. Následky odsunu (vyhnání) Němců jsou na tomto území patrné dodnes, někde méně, někde více.

 

 

 

Autor: Petr Hess | sobota 16.7.2016 18:26 | karma článku: 39,43 | přečteno: 6368x
  • Další články autora

Petr Hess

Politická korektnost, co to vlastně je?

Tento pojem se používá velmi často. Zdá se mi, že každý v tom vidí něco jiného. Mnozí považují politickou korektnost za útok na svobodu projevu a myšlení. Jako novou totalitu, kdy není dovoleno říkat pravdu.

20.1.2017 v 12:37 | Karma: 25,24 | Přečteno: 2815x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Proč vláda brání ženám na mateřské pracovat?

Před volbami vláda rozdává peníze daňových poplatníků napravo nalevo, ale snížit minimální limit na zdravotní pojištění nechce. Prý by to mělo negativní vliv na státní finance. Asi to není u voličů sexy, i když to se sexem souvisí

11.1.2017 v 12:24 | Karma: 33,35 | Přečteno: 2931x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Podivné nápady ministra vnitra Chovance.

Ve sdělovacích prostředcích se objevila zpráva o návrhu MV na změnu ústavního zákona. Ten dává možnost občanům ČR legálně se podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti,

3.1.2017 v 12:53 | Karma: 38,51 | Přečteno: 6974x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS II.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

20.12.2016 v 9:31 | Karma: 21,89 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS I.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného zdravého obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

19.12.2016 v 9:30 | Karma: 36,46 | Přečteno: 4767x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik