Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chudobinec do každé obce, sociální bydlení podle ČSSD.

Ministryně Marksová objevila historií osvědčený nápad, jak se postarat o chudé. Obce budou mít povinnost ubytovat své sociálně slabé. Instituce sociálních bytů v obcích nápadně připomíná obecní chudobince devatenáctého století.

Cílem tohoto návrhu je omezení obchodu s chudobou. Dávky na bydlení rozdává stát, ale inkasují je majitelé předražených ubytoven. Jak to mohlo skončit takovým debaklem?

Myšlence paní ministryně Marksové není co vytknout.  Stát se zbaví neefektivní a drahé služby a chudé přehodí na obce.  Ať se starají. Jestli dá stát obcím peníze na tyto chudobince, vůbec není jasné. Také obcí se nikdo neptal.  

Všichni známe literární postavu Zilvara z chudobince. Nebyla to fikce skvělého autora Karla Poláčka. Chudobince nebo pastoušky měla každá větší obec v devatenáctém století. Pobývali v nich obecní chudí.  Už tenkrát to byly osoby štítící se práce. Těch je  populaci vždy nějaké procento a nepomohlo ani jejich zavírání za příživnictví za minulého režimu. Asociálové budou existovat vždy. Také ženy mající dítě bez partnera (dnes nazývané samoživitelky) a senioři (o které se jejich děti nepostarali) v těchto chudobincích nacházeli střechu nad hlavou. 

Dnešní sociálně potřební mají jedno privilegium, které jejich předchůdci neměli.  Nemusí vůbec nic dělat a hlady nezemřou.  Dříve jim obec zajistila střechu nad hlavou a zbytek byl na nich. Pracovali pro obec, nebo příležitostně pro její obyvatele. Díky tomu měli co jíst. Další možností byla žebrota.  Ale mladí a zdraví žebráci moc velký úspěch v žebrání neměli.

U nás vyrůstá už druhá generace lidí, kteří nikdy nepracovali. Nemají pracovní návyky. Ráno vstát a dostavit se na čas do práce, v práci osm hodin pracovat, je pro ně velký problém. Nejsou socializovaní. Mají problém vycházet s kolektivem na pracovišti, nemají základy slušného chování a neznají hodnotu peněz. Typického Čecha napadne: jo, cikáni. Ale nejedná se jen o Romy, stále více přibývá bílých cikánů.  To jsou lidé z většinové populacec, o které se musí společnost starat od narození do smrti. A i ten pohřeb většinou bývá na obecní útraty.

Chudoba je zapeklitý problém. Společnost a doba je tak složitá, že ne všichni jsou schopni se v ní orientovat a úspěšně žít. Těmto lidem je dobré pomáhat. Ale vytvářet další generace neloajálních občanů závislých na sociálních dávkách je velmi nemoudré.

Tito lidé jsou oproti našim očekáváním dost nešťastní. Jsou v opovržení u většinové pracující populace. Jsou znudění a nemají ve svém životě žádný cíl. Nuda jejich životů je hrozná. Jeden den stejně prázdný, jako druhý. Nemohou vlastnit auto, nemohou si koupit ani nějakou jinou zábavu mimo televize. Maximálně chytrý mobil. Šťastní určitě nejsou. Žijí své nudné a prázdné životy, občas zpestřené pácháním drobné kriminality. Někdy jim společnost osvěží život pobytem ve vězení, ale ani zde se nemusí pracovat. 

Také jsou velmi nevzdělaní a tím i obtížně zaměstnatelní. Většinou mají jen základní vzdělání a nemají motivaci něco ve svém životě změnit.

Své děti považují jen za zdroj dalších sociálních dávek. Nejsou schopni pomoci svým dětem se školními povinnostmi. Ve vzdělání nevidí žádnou hodnotu. Antikoncepce je luxus, který si většinou nemohou dovolit, na rozdíl od cigaret, alkoholu a heren. Tyto socky, jak se jim lidově říká, ale umí získat peníze i jinak. Práce na černo, sběr železa a jiných komodit svědčí o jejich částečné pracovitosti.

Další kapitolou jsou půjčky těmto lidem.  Kumulace jejich dluhů je od práce odrazuje. Protože sociální dávky, na rozdíl od mzdy, jsou osvobozeny od exekucí. Takže těmto sockám se opravdu nevyplatí pracovat. Jejich dluhy se zvyšují, do pro ně nikdy nesplatitelných částek. Tomu se říká dluhová past.

Proto by bylo moudré, aby tito nešťastní parazité společnosti, které jsme si sami stvořili, také pomalu získávali lidskou důstojnost. Třeba prací pro obec, která jim bude zajišťovat bydlení.  Práce je všude dost. Úklid chodníků, péče o obecní zeleň, třídění odpadu, úklid příkopů u silnic a další drobné práce pro blaho obce a jejich obyvatel. Tak jak to běžně chodilo v devatenáctém století. Osvědčené způsoby řešení této problematiky není radno měnit. Chudobinec (sociální bydlení) do každé obce, ale s ním i práce pro obec.

Za dvacet šest let od revoluce se bezradnost našich vlád v sociální oblasti ukazuje v celé nahotě. Vlády jsou schopné pouze zvyšovat počet sociálně potřebných a objem vyplacených dávek. Maximálně ještě zvýší minimální mzdu, aby se alespoň některým sockám vůbec vyplatilo pracovat.

Za minulé pravicové vlády zde taková nesmělá snaha byla. Dlouhodobě nezaměstnaní týden v měsíci měli pracovat pro obec. Ale díky ČSSD nezůstala dlouho v platnosti. ČSSD podala žalobu k ústavnímu soudu na zrušení zákona. Tyto podle levicového ústavního soudu, nucené práce pro obce, byly v roce 2012 zrušeny a od té doby se nic nezměnilo.

Z příjemců sociálních dávek se stávají nesvéprávní, nesamostatní, nudící se občané, kteří se o sebe nedokáží postarat. Je to opravdu cíl sociální politiky a péče o chudé v našem státě paní Marksová?  

 
 

Autor: Petr Hess | čtvrtek 13.10.2016 10:43 | karma článku: 32,38 | přečteno: 1254x
  • Další články autora

Petr Hess

Politická korektnost, co to vlastně je?

Tento pojem se používá velmi často. Zdá se mi, že každý v tom vidí něco jiného. Mnozí považují politickou korektnost za útok na svobodu projevu a myšlení. Jako novou totalitu, kdy není dovoleno říkat pravdu.

20.1.2017 v 12:37 | Karma: 25,24 | Přečteno: 2815x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Proč vláda brání ženám na mateřské pracovat?

Před volbami vláda rozdává peníze daňových poplatníků napravo nalevo, ale snížit minimální limit na zdravotní pojištění nechce. Prý by to mělo negativní vliv na státní finance. Asi to není u voličů sexy, i když to se sexem souvisí

11.1.2017 v 12:24 | Karma: 33,35 | Přečteno: 2931x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Podivné nápady ministra vnitra Chovance.

Ve sdělovacích prostředcích se objevila zpráva o návrhu MV na změnu ústavního zákona. Ten dává možnost občanům ČR legálně se podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti,

3.1.2017 v 12:53 | Karma: 38,51 | Přečteno: 6974x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS II.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

20.12.2016 v 9:31 | Karma: 21,89 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS I.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného zdravého obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

19.12.2016 v 9:30 | Karma: 36,46 | Přečteno: 4767x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik