Proč naše děti neumí anglicky, aneb čím je vinen dabing.

19. 10. 2016 10:00:00
Naše děti neumí cizí jazyky. Tak tak zvládnou velmi lehkou maturitu, ale na běžnou konverzaci jejich znalosti většinou nestačí. Neúčelnost jedenácti let (7let na ZŠ + 4 roky na SŠ) výuky cizích jazyků (angličtiny) je zarážející.

Také to zcela zapadá do obrazu devastace našeho nejen středního školství. Některé země EU jsou na tom podobně, soudím podle znalosti angličtiny mezi obyvatelstvem Francie a Itálie.

Kdysi jsem suploval anglinu (učil jsem chemii na SŠ) těšil jsem se, jak mi děti pomůžou s domácím úkolem na můj kurz angličtiny. Nebylo to nic složitého, ale nemel, jsem čas se připravit. Žáci mi ale moc nepomohli. Byl to maturující ročník a konverzační znalost angličtiny tam měl jen jeden žák.

Také výkony u maturit z angličtiny byly dost k smíchu. Možná bych odmaturoval i já. Trochu mi to připomnělo doby, kdy jsme se povinně učili rusky. Výuka tohoto nenáviděného jazyka byla sabotována z obou stran katedry. Kvalita výuky ruštiny byla tak otřesná, že výslovnost ruského sč, jsem se dozvěděl až na vysoké.

Proč dnešní mladí neumí anglicky, když se učí již od třetí třídy základní školy? Je to mizernou úrovní na základkách nebo nepotřebou mladých mluvit anglicky? Úroveň výuky angličtiny zvláště na druhém stupni ZŠ je špatná. Ukazuje to i úroveň znalosti jazyka maturantů u čtyřletých a osmiletých tříd jednoho gymnázia. Učitelé stejní, hodinová dotace stejná, ale znalosti čtyřletých gymnazistů poloviční.

Angličtina je moderní latina, univerzální jazyk, kterým se domluvíte skoro všude (kromě Itálie a Francie). Jsou země, kde anglicky mluví skoro všichni, například Holandsko a skandinávské země. Je velice příjemné se tam ptát na cestu, anglicky tam rozumí a mluví skoro každý. Není to jen kvalitnější výukou angličtiny. Je to i tím, že filmy a seriály tam nejsou dabované a někdy jsou i bez titulků.

Francouzi a Italové jiným jazykem než mateřštinou mluvit odmítají, snad z hrdosti, nebo lenosti, nevím. A byl bych velmi nerad, kdyby se ČR zařadila po jejich boku.

Kde se může běžný Čech setkat s angličtinou a procvičit si konverzaci? V Praze je poměrně dost cizinců a anglinu lze dobře použít. Dále je to internet, kde je dost věcí v angličtině. Také hraní počítačových her (kde se hráči z celého světa domlouvají na strategii) může částečně angličtinu zlepšit.

Hlavní zdroj mých jazykových znalostí angličtiny byl film. Film v původním anglickém znění s titulky. Oproti učebnicím to má jednu výhodu a tou je výslovnost rodilého mluvčího. A to je velmi cenné. Český akcent některých vyučujících je hrozný. A mnozí žáci mluví lépe a s menším počtem chyb, než jejich učitelé (často narychlo přeučeni ruštináři).

Filmy s titulky se v současné době promítají pouze v kinech. A to není laciná záležitost. V televizi jsou filmy a seriály dabované. Česká škola dabingu je legendární a české znění je někdy mnohem lepší než originál. Nevýhoda je v tom, že dabovaným filmem se angličtina procvičovat nedá. Také motivace proč se učit cizí jazyky kvůli dabingu klesá. Opravdový důvod proč se učit cizí jazyk nastane až v práci. Jenže to už bývá pozdě a nabízené pracovní místo nečeká.

Proto se přimlouvám za omezení nebo zrušení dabingu alespoň u hollywoodských filmů uváděných v našich televizích (alespoň těch státních). Tyto filmy a část populárních seriálů je ideálním polem k procvičení angličtiny. Je mi jasné že mnoho herců co si dabingem vydělává, by skončilo na pracáku. Znalost angličtiny našich dětí za to stojí.

Autor: Petr Hess | středa 19.10.2016 10:00 | karma článku: 35.89 | přečteno: 5253x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569

Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...