Rozdíl mezi Krymem a Kosovem.

2. 12. 2016 9:28:00
Stále je dost lidí, kteří nevidí rozdíl mezi Kosovem a Krymem. Mnoho lidí tyto dvě události srovnává. Fandové minulých časů a kritici USA poukazují na rozdílný metr v hodnocení těchto událostí. Osobně si myslím, že se mýlí.

V případě Krymu se jedná o anexi území státu Ukrajina sousedem, který je větší a silnější. A tím je jaderná mocnost Rusko. Je pozoruhodné, že Ukrajina a Rusko podepsaly smlouvu, která mimo jiné garantovala nedotknutelnost společné hranice.

Co se stalo v roce 2014. Ruská armáda v neoznačených uniformách napadla Krym ze svých vojenských základen na tomto poloostrově. Využila politické a vojenské krize svého souseda a obsadila jeho svrchované území. Následně toto území včlenila do ruské federace. Je jedno, že se většina obyvatel Krymu ve velmi podivném a skoro nikým neuznaném a nekontrolovaném referendu ex post vyslovila k připojení k Rusku. Takové referendum na bodácích okupační armády nemůže nikdo brát vážně, včetně jeho výsledku. Vždyť i my máme zkušenosti s normalizaci situace po obsazení naší země sovětskou armádou.

Rusko tím ze sebe udělalo velmi nedůvěryhodného partnera pro všechny, kteří s ním jednají. Ukázalo se, že uzavřené smlouvy pro Rusko nic neznamenají a nenamáhá se je ani vypovědět. Tím se opět dostává do postavení proradné a agresivní supervelmoci jako za studené války. A svobodný svět se zase musí bránit, zatím jen bezzubými a nic neřešícími ekonomickými sankcemi.

Nebylo to první agresivní chování Ruska ke svým sousedům v novodobých dějinách. Připomeňme válku s Gruzií o Abcházii a Osetii, a další zamrzlý konflikt v Podněstří na úkor Moldávie. Válku na Ukrajině netřeba zmiňovat hlouběji. Princip je stejný. Vždy se jedná o národnostní menšiny buď Rusů, nebo jiných národností, za jejichž práva Rusko bojuje. Čistě náhodou jejich území připojí de facto, nebo de iure k Rusku. Proč to Rusko dělá je záhadou. Rusko není přelidněná země a má dostatek svého území.

Rusko se chová jako dobyvatel. A je na to zvyklé. Své hospodářské neúspěchy musí před svým obyvatelstvem nějak zakrýt. Funguje to tak už posledních devadesát let. V minulosti anektovalo mnoho různých území, některé mu i v současnosti patří.

To je jen zlomek toho, co Rusko dobylo od patnáctého století. To zahrnuje Kavkaz, zauralskou (asijskou) část Ruska, kde byl princip stejný, jako při dobývaní Ameriky.

Ale v 21. století se takto ve světové politice nelze chovat. A žádná jiná země se tak nechová. Ani USA a Čína se tak nechovají. To by si vládnoucí ruská elita měla uvědomit.

V Kosovu byla situace velmi odlišná. Kosovo nebylo napadeno jiným státem. Ani nebylo posléze připojeno k žádnému jinému státu. Obyvatelé Kosova získali nezávislost a samostatnost.

V Kosovu leží Kosovo pole, místo historické porážky srbského vládce Lazara roku 1389. Srbové ho uctívají mnohem více než my Bílou horu, Moravské pole a Lipany dohromady.

To že v Kosovu docházelo k etnickým čistkám a vraždám mezi většinovými Albánci a menšinovými Srby, nepřekvapí nikoho. Dělo se tak už před rokem 1989. Důvodem je velmi nepřehledný soubor historických křivd mezi těmito etniky, umocněný ještě náboženskou nesnášenlivostí. A nelze říct objektivně, kdo je v právu.

Lze jen konstatovat, že po válkách v bývalé Jugoslávii, měl svět se Srbskem a Srby špatné zkušenosti. Masakry civilistů pod ochranou vojsk OSN v Srebrenici, obléhání Sarajeva a jiné hříchy srbských bojůvek podporovaných srbskou armádou jsou jasným důkazem. Srbům už nikdo nevěřil, kromě Ruska jejich tradičního spojence. I proto lídři světové politiky rozhodli v neprospěch Srbska.

Tak po ztrátách na civilním obyvatelstvu Kosova (Srbů i Albánců) a exodu desetitisíců běženců z obou stran konfliktu, bylo zřejmé, že se chystá další typicky srbské řešení. A to nekontrolovaný zásah srbské armády. Nedůvěra v srbskou armádu a spolupracující bojůvky, které odváděly špinavou práci, vedla k mezinárodnímu řešení. K tomu vedla i neschopnost a neochota Srbska řešit tuto situaci s mezinárodním dohledem vojsk OSN. Možnost rozšíření konfliktu na Albánii hrál v tomto rozhodování také svou roli. To vedlo k vzdušným útokům na cíle v Srbsku. Tento vojenský nátlak sil NATO vedl k vyslání vojsk OSN a postupnému uklidnění situace v Kosovu. To byl cíl mezinárodní intervence, ne odtržení Kosova.

Je zřejmé, že Kosovo je malý a samostatné existence obtížně schopný státní útvar. Přičlenění zpět k Srbsku by zcela jistě vyvolalo další národnostní konflikt. To samé by hrozilo po připojení Kosova k Albánii, jak chtělo většinové albánské obyvatelstvo.

Následně bylo Kosovo pod mezinárodní správou a po značných rozpacích s jeho budoucností, bylo povoleno vyhlášení samostatnosti.

Takže Srbsko sice ztratilo Kosovo, ale to nebylo uchváceno jeho sousedem jako v případě Krymu. Na Krymu neprobíhal žádný etnický konflikt a nebyly v nebezpečí životy civilních ruských obyvatel. Už proto, že tam Rusko mělo své vojenské základny.

Je velký rozdíl sebrat sousedovi v krizi kus jeho poklidného území, to je taktika šelem, které útočí na slabé. Nebo pod mezinárodním mandátem obsadit kus území jiného státu, kde dochází k masakrům civilního obyvatelstva a následně vyhlásit samostatnost tohoto území. Vždyť takto podobně vzniklo i Československo v roce 1918.

Autor: Petr Hess | pátek 2.12.2016 9:28 | karma článku: 22.21 | přečteno: 1380x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569

Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...