Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SJ

Je až úsměvné, sledovat urputnost, s jakou někteří diskutující snaží udělat z protidemokratické instituce, jakou EU je, instituci demokratickou. EU je demokratická stejně, jako je islám náboženstvím míru. ;-D

Holt někdy pouhá snaha nestačí. RvEU

3 1
možnosti

Ano, žádná celoevropská politická strana s jejíž značkou a programem by se mohli občané nějak ztotožnit, také v podstatě neexistuje. To rozhodně není bezvýznamné. Když vzniká například koaliční vláda, tak víme, za čí stranu je to či ono ministerstvo, byť by byl onou stranou nominován třeba nějaký nestraník. Každopádně, lze se domnívat, že ona politická strana dosadí takového ministra, který bude jednat v souladu s jejím politickým programem.

U komisařů víme prd, co zastávají nebo jaký program naplňují. Na wikipedii čteme jen toto:

" Komisaři pocházejí z členských států a jsou těmito státy do své funkce navrhováni. Jsou zcela nezávislí, nesmějí přijímat instrukce od státu, ze kterého pocházejí, ani od jakéhokoliv jiného státu a jsou povinni prosazovat výhradně zájmy unie."

?RvX

https://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_komise

3 0
možnosti
VK

Komise podléhá Evropské radě. Ta určuje směřování EU. Evrpskou radu tvoří lídři členských zemí. Premiéra si snad volíte ne?

0 0
možnosti
RB

Víte, oni naši ministři na rozdíl od EK mají alespoň stranickou odpovědnost k voličům. EK je dosazována tak extrémně nepřímým mechanismem, že o demokracii nelze mluvit ani náhodou

2 2
možnosti
VK

Za toho komisaře mají odpovědnost vámi volené strany. Komisi schvalují vámi zvolení europoslanci. Pokud je v rozporu komise s parlamentem, je tu dohadovací řízení mezi nimi.

1 0
možnosti
SJ

Ve vaší úvaze máte základní chybu.

Při posuzování demokratičnosti nejde o to, zda je přímo volená vláda, ale především zda jsou přímo volení lidé, kteří tvoří právní normy platné na našem území. To v případě EU nejsou.

Evropský parlament (EP) je jediný orgán, který přímo volíme. Základní pravomoc, a sice právomoc navrhout, změnit, či zrušit právní normu, EP nemá. Ta patří Evropské komisi, kterou nikdo z běžných občanů nevolí ani nejsou občanům odpovědění. Tím je dáno, že právní normotvorba neprobíhá demokraticky, ale formou diktatury.

To je však jen jeden z aspektů omezování demokracie v členských zemích. Takže EU není jen nedomokratická, ale systémově PROTIdemokratická.

2 4
možnosti
VV

A treba Dana Drabova je demokraticky volena?

Kym?

1 1
možnosti

Ale jděte vy brepto. Samozřejmě, že chápeme jak se u nás obsazuje vláda, že je to v podstatě administrativa a při výběru odborníků hraje či může hrát roli spíše odborné hledisko, takže ministr nemusí být zvolen. Nicméně, vláda jako celek dostává důvěru parlamentu, stejně tak komise musí tuším získat důvěru evropského parlamentu. Jenže tady podobnosti končí. Na rozdíl od EU, parlament ČR může navrhovat zákony, může zákony pozměňovat, tedy i takové, které navrhuje vláda a může také zákony rušit. V evropském parlamentu nic takového není možné a parlament může jen schvalovat či odmítat to, co evropská komise předloží. Nicméně, uvědomte si, že 27 členů této komise nejenom, že nikdo z Čechů nevolil a nikdo také ani pořádně nezná, ale hlavně jejich návrhy schvalují poslanci, kteří rovněž nebyli zvoleni občany ČR. A těch je drtivá většina. Takže když si nějaká princezna vzpomene, že navrhne zákon o restrikci zbraní, v České republice tak přijde 300 000 myslivců o flinty,,.. To jen pro příklad. Nu, rozdíl spočívá v tom, že ryze český parlament je volen jen českými občany, takže by taková norma byla přijata, nebo by mohla být změněna na základě voleb právě českými občany a jsou to tedy opět občané ČR, kteří si tuto záležitost upraví ve své vlastní zemi podle svého. To v EU absentuje a vzhledem k tomu, že se každý bude primárně a zcela přirozeně cítit jako Čech, Němec, Rakušan, Španěl atd. a teprve snad potom jako "Evropan", tak je zcela jasné, že nikým nevolení poslanci z cizích zemí strkají čumák do toho, jak to má být u nás zařízeno. A co s tím český občan může učinit, pokud není spokojen ?

NIC, autore, ZHOLA NIC! Narozdíl od stavu, kdyby o takových věcech rozhodoval jen náš parlament, pak lze libovolnou normu změnit po každých volbách, jen na základě hlasu těch lidí, kteří se se společenstvím jednoho národa a jazyka zcela přirozeně identifikují. A protože tomu tak není, pak není divu, že to lidé cítí jako příkoří a nespravedlnost.

3 4
možnosti

A žádné okecávání ani sociální inženýrství, sesílané odněkud z "nebeských EU výšin", s tím nic nenadělá. Je to prachobyčejná a přirozená psychologie, kterou je třeba respektovat a nestavět se jí do cesty. To europapaláši zatím nepochopili a tudíž je celá slavná EU odsouzena k zániku. Rv

2 2
možnosti
Foto

U nás funguje zastupitelská demokracie, která je založena na soutěžení politických stran, které, jestliže ve volbách uspějí, tak si do vlády mohou nanominovat kohokoliv a parlament, tedy volení zástupci, pak vysloví takové vládě buď důvěru, nebo nedůvěru. Srovnávat vládu ČR s Evropskou komisí je blbost.

4 1
možnosti
VK

Naše vláda nanominuje do komise svého komisaře. V tomto případě dokonce koaliční většinová vláda. Komisi pak musí dát důvěru evropský parlament. Takže to srovnání snese.

4 3
možnosti
VK

Karma. Kritici unie většinou netuší, jak vůbec EU funguje, jaké jsou její orgány, kdo určuje směřování.... Že jsou to jimi volení lidé ani netuší.'

5 5
možnosti
VK

Signifikantní jako u příznivců Brexitu. Minusy jsou, argument nula.

2 2
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik