Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zřejmě jste potkal úplně jiného VH než já. Nezatočil s komunisty a nepostavil se jim, "komunismus" byl tak nějak zlikvidován v celém východním bloku, někde i dříve než u nás, někde zase výrazně drsněji než u nás. Nicméně "železná opona" padla, důvodem bylo ekonomické vyčerpání SSSR a jeho satelitů. Žádný ples národních hrdinů, ale neschopnost financovat socialistické výmysly donekonečna, což je zcela typická vlastnost socialismu a dojde k tomu dříve nebo později bez ohledu na odvahu národních hrdinů. Nejdříve to drží znárodňování majetku, pak brutální přerozdělování, pak se stát chvíli tváří, že to funguje, ale pravda to už dávno není a pak jednoduše zdroje dojdou a samy se neokotí, takže to socialista odpíská a odkráčí ze scény, chvilku vyčká v ústraní, než lidé zase nashromáždí nějaký majetek a pak jim ho zabaví a zase jede, ale dříve nebo později to zkolabuje. Chvilku to ještě mohou držet při životě přírodní zdroje, ale těch nemáme přebytky a SSSR je zase nedokáže využít. EU čeká úplně stejný scénář, jen možná přijde trochu dřív, protože si ještě jako bonus stanovila uživit neurčené množství připrchlíků. A možná to bude takový kvapík, že se nepostačíme divit.

4 0
možnosti
Foto

P70e13t41r 47H30e52s26s

5. 10. 2016 14:30

Komunismus se demontoval sam od sebe, a lidé v dějinách nemají žádnou roli. Nacismus by vznikl bez Hitlera, Británie přežila bez Churchilla a tak dále. Prostě proč něco dělat, co se má stát stane se. Doufám že podle toho nežijete svůj život.

1 0
možnosti

Tak jsem si při tom vašem článku také zavzpomínal, já jsem mu říkal, pane Václave.

Vzpomínám na něho s úctou.:-)R^

1 1
možnosti

J56a82n 25R43á72ž

4. 10. 2016 15:43

Pro mne byl Havel správný chlapík, i když ne zrovna hrdina, do listopadu 89. Když jsem byl v prosinci 89 přítomen jeho úvahám o polistopadovém vývoji, přišlo rozčarování. Na socialismus s lidskou tváří jsem opravdu zvědav nebyl.

No a jeho prezidentování nemohu hodnotit jinak než vršení jedné "nešikovnosti" za druhou. A poslední prezidentské období, to už byla katastrofa.

Mimochodem: Na jedné fotce u článku je s Láďou Lisem, fousatý chlapík v šiltovce, což byl jeden z těch, kdo utvářeli Havlovy názory v disentu. Kovaný socialista, i když dobrý chlap.

P.S. Ale aby na Havla dnes kydal hnůj kdejaký nýmand, tak to si nezaslouží!

4 1
možnosti

J80i74r19i 65V20r19a64b14e78c

4. 10. 2016 13:47

Kazdopadne svetem a u nas uznavana osoba.Presny opak co na hrade ted truni.!!

KarmaR^

6 3
možnosti

Fakt je nenáviděn pro nastavování zrcadla naší neodvahy postavit se proti komunistům?...., tohle mě 27 let po pádu komunismu vždycky dostane:-) Kolik je teď lidem, kteří v roce 1989 byli sotva dospělí nebo prožili za socíku maximálně pár let? Generace se obměňují a většina lidí už dlouihým životem za komunismu se všemi odpornými kompromisy opravdu zatížena být nemůže.

A hlavně jak tohle vysvětluje porevoluční Havlovu nesmírnou popularitu, která se dlouho držela v nadoblačných výšinách. Tehdy přece měla být logicky daleko menší, kdyby platilo, že lidi mají špatné svědomí a proto nesnášehjí hrdiny.

Ono to spíše vypadá, že Havel se postupně přeměňoval v normálního politika se všemi cnostmi, ale i nectnostmi.

3 0
možnosti

Máte sice pravdu, ale musíte to vidět z hlediska Havlových zaslepených fanoušků:

Ono je přeci snadnější označit všechny Havlovy kritiky šmahem za komouše než vyvracet jejich argumenty.

8 1
možnosti

Já si osobně myslím, že VH byl jak se říká "ve správný okamžik na správném místě". Svět byl nadšený z pádu železné opony a potřeboval k tomu ikonu. A našel jí prostě v Havlovi. Nic víc, nic míň. Ještě tu byl Walesa, ale ten se nehodil, protože to byl jen takový odborový předák a v jiných státech nikdo takový nebyl. Je pravda, že politicky to ČR ve světě prospělo. Je otázkou, jestli též z ekonomického hlediska.

2 1
možnosti
Foto

P14e79t54r 26H26e24s52s

4. 10. 2016 13:08

I Walesa byl oslavovan a uctíván pro svoji odvahu. Dokonce byl o nem natocen životopisný film.

2 0
možnosti

Ano, dobře to bylo rozděleno. Tam, kde šlo o život, měl odvahu Havel, utýrán byl Wonka. Nemohou mít všichni všechno, že.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za potvrzení, že tehdy nikdo nevěděl, jak Havel vypadá, ani kdo to je (vyjma sporadických zmínek v rádiu Svobodná Evropa, ještě sporadičtějších v Hlasu Ameriky a v komentářích Rudého Práva i ČT na téma demonstrace 10.12.1988 na Škroupově náměstí, ke Dni lidských práv .... a shodou okolností v den 51.narozenin Karla Schwarzenberga - ale to jen tak na okraj, pro osvěžení).

Naprosto skvělými řečníky a organizítory tehdy byli jiní, např. páter Václav Malý, prognostik Valtr KOmárek a další.

Přesto se tehdy z čista jasna všude objevovaly nápisy "Havel na Hrad!" a byla cíleně vytvářena iluze, že nic jiného si občané tehdejší ČSSR nepřejí...... ačkoliv Havla neznali a řečník byl nevýrazný.

8 1
možnosti
Foto

,,Jak jsem poprvé potkal V. Havla."

Za sebe nemohu tvrdit, kdy, natož osobně. Ovšem nevyloučil bych, že v dobách dávných např. v restauraci-vinárně ,,Na rybárně", či letní rest. na Žofíně;-)

Co se velikosti osobností týká, znal jsem takové. Např. i mého otce. I při jeho ,,velikosti" by mu mnozí i dvoumetr. chlapy s bídou sahali sotva po ramenaR^ V.H. mezi ně nepočítám. Už proto, jak se ve skutečnosti zachoval k těm, mezi které patřil i můj otec. Byli mu dobří. Jako křoví a věšáky na metály. A slibůmRvO mnohém jiném ani nemluvěRv

3 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik