Tak nám (asi) zabili CETU, paní Müllerová.

24. 10. 2016 10:00:00
A skoro nikde se o tom nepíše. Valonsky parlament odmítl smlouvu CETA o volném obchodu mezi Kanadou a EU. Pro EU je to špatná zpráva. Špatná v tom, že EU je nespolehlivý partner k vyjednávání.

CETA je dohoda o volném obchodu mezi Kanadou a EU. Nejsem ekonom a ani nehodlám číst dokument o 1600 stranách, kterému nerozumím. Prostě, nezbývá než věřit v pozitivní přínos této smlouvy pro EU a odborníkům, kteří ji vyjednali. Vyjednávání s Kanadou trvalo sedm let a nakonec byly spokojeny obě strany.

Zóna volného obchodu zhruba znamená obchod bez cel. Hodnota zboží je cly uměle navyšovaná a zboží se stává méně konkurenceschopné. Zrušení cel vede i v cílové zemi k efektivnější výrobě a zvýšení konkurenceschopnosti. A bez neustálého poměřování se světem nejen ekonomika degeneruje a stává se zaostalou a nevýkonnou. Krásně to vystihuje Cimrmanovské, kdo chvíli močil, močí již opodál. Zkrátka v rybníce kde není štik, zůstanou jen líní zdegenerovaní kapři.

Dobrá zpráva je v demokratičností rozhodování, která není tak nízká, jak se nám kritici EU snaží namlouvat. Malý region může zhatit rozhodnutí EU mající 500 milionů obyvatel. To není možné ani v USA. Dle mého názoru je to přílišná míra demokracie v EU, která znamená neschopnost rozhodování. Je zde šance pro malé země, jako je Valonsko (část Belgie) k vydírání celé Evropy. Jen aby to nenapadlo i jiné evropské prcky. To by se EU nebyla schopná dohodnout na ničem!!!

Špatná zpráva je to, že v případě neuzavření této dohody se nezvýší vzájemný obchod mezi Kanadou a EU. Kanada může být bezcelní branou EU na americký kontinent. Ale Valoni rozhodli, že EU zůstane tím líným zdegenerovaným kaprem ve svém rybníku a světová ekonomika půjde jinudy.

Další špatnou zprávou je nespolehlivost EU při vyjednávání. Asi málokdo bude chtít s EU uzavírat důležité smlouvy, když nemají šanci na ratifikaci regionálními parlamenty. A sedm let vyjednávání s Kanadou je pádný důvod proč to nezkoušet.

Také kanadská ministryně obchodu měla slzy v očích, když se dozvěděla o nesouhlasu Valonského parlamentu se smlouvou CETA. Jestli to byly slzy lítosti nad zbytečnou prací, nebo slzy vzteku nad neschopností EU, tiskové agentury neuvedly.

Kanada má 35 milionů obyvatel a je to velmi rozlehlá země s velkým přírodním bohatstvím. Je to nejevropštější země amerického kontinentu plná velmi sympatických obyvatel, kteří nám (Evropě) neváhali pomoci za obou světových válek. Také to jsou naši spojenci v NATO.

Takže dávám sbohem výborným kanadským uzeným lososům, sušeným brusinkám a obrovským kanadským borůvkám obaleným v čokoládě, které nám vozili kanadští přátelé z kanadského Vancouveru. Zóna volného obchodu by mohla zlepšit dostupnost těchto potravin a dalšího zboží z Kanady v ČR.

Regiony mohou ovlivnit velmi důležité záležitosti EU. I velmi bezvýznamný parlament Valonska, které má 3,5 milionu obyvatel, může odmítnout důležité smlouvy jako je CETA. Je jedno, že s nimi souhlasí zbytek 500 milionové EU. Důležité je přání menšiny. Je to ještě demokracie, nebo už ne?

A zbytek EU s tím nic nenadělá. A tak je to v EU se všemi důležitými rozhodnutími, které musí přijímat národní parlamenty. Vždy bude nějaké zemi, nebo autonomní oblasti v pětisetmiliónové Evropě něco vadit. Možná by bylo rozumnější prosadit v těchto důležitých záležitostech většinové hlasování. Ale to je již kapitola reformy EU.

Autor: Petr Hess | pondělí 24.10.2016 10:00 | karma článku: 13.69 | přečteno: 468x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 514 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2569

Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...