Tak nám (asi) zabili CETU, paní Müllerová.

A skoro nikde se o tom nepíše. Valonsky parlament odmítl smlouvu CETA o volném obchodu mezi Kanadou a EU. Pro EU je to špatná zpráva. Špatná v tom, že EU je nespolehlivý partner k vyjednávání.

CETA je dohoda o volném obchodu mezi Kanadou a EU.  Nejsem ekonom a ani nehodlám číst dokument o 1600 stranách, kterému nerozumím. Prostě, nezbývá než věřit v pozitivní přínos této smlouvy pro EU a odborníkům, kteří ji vyjednali. Vyjednávání s Kanadou trvalo sedm let a nakonec byly spokojeny obě strany.

Zóna volného obchodu zhruba znamená obchod bez cel.  Hodnota zboží je cly uměle navyšovaná a zboží se stává méně konkurenceschopné.  Zrušení cel vede i v cílové zemi k efektivnější výrobě a zvýšení konkurenceschopnosti. A bez neustálého poměřování se světem nejen ekonomika degeneruje a stává se zaostalou a nevýkonnou. Krásně to vystihuje Cimrmanovské, kdo chvíli močil, močí již opodál. Zkrátka v rybníce kde není štik, zůstanou jen líní zdegenerovaní kapři.

Dobrá zpráva je v demokratičností rozhodování, která není tak nízká, jak se nám kritici EU snaží namlouvat. Malý region může zhatit rozhodnutí EU mající 500 milionů obyvatel. To není možné ani v USA. Dle mého názoru je to přílišná míra demokracie v EU, která znamená neschopnost rozhodování. Je zde šance pro malé země, jako je Valonsko (část Belgie) k vydírání celé Evropy. Jen aby to nenapadlo i jiné evropské prcky. To by se EU nebyla schopná dohodnout na ničem!!!   

Špatná zpráva je to, že v případě neuzavření této dohody se nezvýší vzájemný obchod mezi Kanadou a EU. Kanada může být bezcelní branou EU na americký kontinent. Ale Valoni rozhodli, že EU zůstane tím líným zdegenerovaným kaprem ve svém rybníku a světová ekonomika půjde jinudy.

Další špatnou zprávou je nespolehlivost EU při vyjednávání. Asi málokdo bude chtít s EU uzavírat důležité smlouvy, když nemají šanci na ratifikaci regionálními parlamenty. A sedm let vyjednávání s Kanadou je pádný důvod proč to nezkoušet.  

Také kanadská ministryně obchodu měla slzy v očích, když se dozvěděla o nesouhlasu Valonského parlamentu se smlouvou CETA. Jestli to byly slzy lítosti nad zbytečnou prací, nebo slzy vzteku nad neschopností EU, tiskové agentury neuvedly. 

Kanada má 35 milionů obyvatel a je to velmi rozlehlá země s velkým přírodním bohatstvím. Je to nejevropštější země amerického kontinentu plná velmi sympatických obyvatel, kteří nám (Evropě) neváhali pomoci za obou světových válek. Také to jsou naši spojenci v NATO.

Takže dávám sbohem výborným kanadským uzeným lososům, sušeným brusinkám a obrovským kanadským borůvkám obaleným v čokoládě, které nám vozili kanadští přátelé z kanadského Vancouveru. Zóna volného obchodu by mohla zlepšit dostupnost těchto potravin a dalšího zboží z Kanady v ČR.

Regiony mohou ovlivnit velmi důležité záležitosti EU. I velmi bezvýznamný parlament Valonska, které má 3,5 milionu obyvatel, může odmítnout důležité smlouvy jako je CETA. Je jedno, že s nimi souhlasí zbytek 500 milionové EU. Důležité je přání menšiny. Je to ještě demokracie, nebo už ne?

A zbytek EU s tím nic nenadělá. A tak je to v EU se všemi důležitými rozhodnutími, které musí přijímat národní parlamenty. Vždy bude nějaké zemi, nebo autonomní oblasti v pětisetmiliónové Evropě něco vadit.  Možná by bylo rozumnější prosadit v těchto důležitých záležitostech většinové hlasování. Ale to je již kapitola reformy EU.  

Autor: Petr Hess | pondělí 24.10.2016 10:00 | karma článku: 13,69 | přečteno: 468x
  • Další články autora