Kdo jsou voliči prezidenta Zemana a kdo ho bude volit příště.

Kdo volil Zemana a hlavně kdo ho bude volit v příštích prezidentských volbách? Nechci se odpouštět laciného shazování Zemanova elektorátu (2 700 000 voličů), jen mě opravdu zajímá, kdo ho bude příště volit.

To, že lid nezvolil Schwarzenberga, nebylo žádným překvapením.  Spíš mě překvapilo, že ho tolik lidí volilo a že výsledek byl tak těsný. Jeho voliči byli z měst, hlavně středoškoláci a vysokoškoláci.   

V rovnostářském Česku nemůže zvítězit aristokrat a emigrant. K obojímu mají obyvatelé Česka velkou nedůvěru. Ta byla do nás naočkovaná bolševickou propagandou a pevně se uchytila. Má to možná spojitost se závistí, kterou ovládáme v míře vrchovaté.

Dehonestační kampaň proti Schwarzenbergovi udělala své. Jeho věk, vada řeči a pospávání ve sněmovně mu moc sympatií mezi prostým lidem nepřineslo.

To že je Schwarzenberg významným pozemkový vlastník a že pozemky dostal v restituci (čti, ukradl nám všem), ho dopředu diskvalifikovalo. Lidé tehdy nebyli zvyklí na miliardáře v politice.  Spojení se dvěma velmi nenáviděnými postavami české politiky, Kalouskem a Havlem, mu body u většinové společnosti nenahrály.

Voliče v Sudetech vyděsila narážka na platnost Benešových dekretů. Hypotetická možnost navrácení nemovitostí po Němcích je nahnal do Zemanova tábora (Co kdyby nám revanšisté sebrali barák).

Také Čechům vadilo, že Schwarzenberg je praktikující katolík, který se nestavěl proti církevním restitucím.

Lze říci, že venkov většinou volil Zemana. Zemanovi voliči jsou hlavně starší lidé 50+, z venkova, levicově zaměření, kmenoví voliči KSČM a ČSSD, většinou chudší a měně vzdělaní.  Tito lidé jsou frustrovaní ze světa, kterému mnohdy nerozumí.  V tomto světě na ně číhá samé nebezpečí. Třeba ve formě muslimských imigrantů, před kterými je Zeman ochrání.

Zeman velmi dobře ví, co jeho voliči chtějí slyšet a říká jim to.

Výběr pochybných spolupracovníků a poradců tyto voliče nevzrušuje. Nevadí jim vulgární a hulvátské chování hlavy státu, ještě ho za to obdivují. V Zemanově lhaní také nevidí nic špatného. Vždyť se takto asi chovají sami.

Opilost (viróza) na veřejnosti, kladný vztah k alkoholu a nikotinu, těmto voličům nevadí. Spíše jim imponuje. Konečně je na hradě někdo jako oni. Někdo kdo není elitář, nebo nesrozumitelný intelektuál. Někdo kdo nepoukazuje na jejich nedostatky a nestaví se nad ně.  Prostě lidový prezident, který jim rozumí. A Zeman si s nimi povídá a naslouchá jim, při svých výjezdech po celé republice.

Ještě nevíme, jestli bude Zeman kandidovat i v příštím volebním období. Je mistr náhlých odchodů z vrcholných pozic (jeho odchod z premiérské pozice na Vysočinu). Je však velmi pravděpodobné, že kandidovat bude. Zatím má v ruce všechny trumfy. 

Jeho soupeři to budou mít hodně těžké. Přesvědčení jeho skalních voličů k jiné volbě, bude velmi složité. Zatím to vypadá, že většina jeho voličů jsou ti skalní.

Nedávno ohlásil prezidentskou kandidaturu Michal Horáček, velmi chytrý a schopný člověk. Obávám se, že přetáhnout Zemanovi voliče, nebude umět. Na to je moc malý a nezkušený populista. A konečně to nemá ani zapotřebí.

Miloš Zeman nasadil laťku příliš nízko a nebude snadné mu jeho voliče vzít. Tedy pokud nebude kandidovat František Ringo Čech.

Autor: Petr Hess | pátek 4.11.2016 9:19 | karma článku: 35,45 | přečteno: 3807x
  • Další články autora