Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České vlastenectví co to vlastně je?

Nedávno jsme prožili dva národní svátky, založení republiky Československé a 17. listopad. Mnozí to slavili různě, jedni na hradě, druzí v podhradí a většina doma nebo na chatě. Jak vlastně vypadá české vlastenectví?

Mnoho obyvatel Česka je hrdých na svůj český původ na své češství. (Moraváci a Slezané prominou). Identifikují se se státní vlajkou, českou kuchyní, úspěchem našich sportovců a našimi národními zvyklostmi. Ale co je na nás tak jedinečného a neobvyklého? Jsme malý národ a ničím moc nevynikáme. Kdo cestuje, ví, že všude mají něco extra. Unikátní památky, přírodu, galerie, literaturu, hodné a vstřícné obyvatele. Prostě všude něco mají, tak proč být pyšný právě na Česko? 

Vlastenectví má mnoho různých podob. V USA skoro před každým domem vlaje americká vlajka a to nejen při státním svátku. Francouzi se zase dmou pýchou při zpěvu Marseillaisy a kupují přednostně francouzské zboží, i když to pro ně není výhodné.

Ale jaké je České vlastenectví? Vlajky vlají jen o svátcích a to pouze na úředních budovách. Kdo si vyvěsí doma Českej prapor je divnej. Většina lidí doma ani prapor ČR nemá. Možná za to může předlistopadový komunistický režim, který vyvěšování praporů vyžadoval a nevyvěšení trestal.  Na to ať si odpoví každý sám.

Kupujeme hlavně laciné zboží bez ohledu na to, kdo a kde ho vyrobil. Naše hymna začíná otázkou „Kde domov můj“, jako bychom nevěděli, kde jsme doma.  Trochu se tím naplňuje Kunderova teorie o nesamozřejmých národech.

Už slovo vlast nás odkazuje na zem našich předků. Ale kdo byli naši předci. Polovina Čechů má německá jména včetně mě. To lehce ukazuje na náš německý původ. Území Česka bylo dlouhodobě osídleno až třetinou obyvatel Německé národnosti. Pravda po druhé světové válce jsme je vyhnali a zabavili jim majetky.  Však se také dodnes i po sedmdesáti letech bojíme jejich návratu. I díky tomu jsme národnostně na evropské poměry velmi homogenní stát (jen ti Romové nám to kazí).

Identifikace s územím Česka (vlastí, Českým státem) je velmi zajímavá. Docela dlouhou dobu jsme žili pod cizí nadvládou. Česká státnost rokem 1620 mizí na tři sta let. Takže se můžeme odkazovat na nestabilní první republiku, nebo na původní českou královskou dynastii Přemyslovců, kteří vymřeli roku 1306. No ale třeba Irové jsou na tom v tomto směru o dost hůř.   

Je to asi hlavně společný jazyk co nás spojuje. Ten máme společný v celém Česku. Trochu jinak se mluví na Moravě, ale pravopis máme všichni stejně složitý. Takže kdo mluví česky je Čech a vlastenec? Možná. Jsou vlastenci i ti, co mluví česky, ale jako Češi nevypadají? Mám na mysli Romy a české Vietnamce.

Hodně je vyčítáno eurohujerům, že nejsou vlastenci a chtějí náš národ dostat do područí EU a Německa. Rozpustit náš národ jako kostku cukru v evropském čaji. Jak se asi cítí Holanďani, Irové a jiné malé evropské národy v EU? Jsou už rozpuštěné nebo se teprve rozpouští?

Také je občas slyšet údiv vlastenců nad tím, že jsme součástí NATO namířenému proti našim slovanským ruským bratrům (taky srbským).  Bylo víc vlastenecké, když jsme byli okupováni bratrskou sovětskou (ruskou) armádou a byli jsme v RVHP a Varšavské smlouvě?  

Jaké jsou vlastně národní zájmy Česka? Ví to někdo a víme to my? A je v českém národním zájmu být nedůvěryhodnými spojenci a poníženě se omlouvat Číně, která náš spojenec není? Je to vlastenecké a jsou naši politici vlastenci?

Co je vlastně to České vlastenectví? Někteří si myslí, že je to účast na protiislámských demonstracích.  Mnohým se nelíbí fakt, že mnoho zdejších firem a bank vlastní zahraniční vlastníci. Je to vlastenectví? Mnoho otázek, na které neznám odpověď.   

Je jen velmi tenká hranice mezi velebením a upřednostňováním svého národa a haněním a shazováním národů jiných. Tuto hranici by nikdo neměl překročit. To už je dle mého soudu nacionalismus.

A nacionalismus je cesta do pekel. Vždy, když v moderních dějinách někde vystrčil hlavu, tekly potoky krve. Vzpomeňte jen války v bývalé Jugoslávii a třeba vraždění civilistů v Srebrenici a jinde. 

Jsem hrdý na svou vlast.  Já ji chápu, jako krajinu kde se cítím doma, svoji rodinu a přátele. Jsem hrdý na Češtinu, kterou tak krásně používal třeba spisovatel Vančura. Na češtinu, která je velmi komplikovaná a jejíž pravopis tak zcela neovládám. Jsem hrdý na to na to, že žijeme ve svobodné zemi a že patříme (chceme patřit) do západní poloviny Evropy, kam jsme patřili už skoro tisíc let. Ale je to vlastenectví? 

Autor: Petr Hess | úterý 22.11.2016 9:30 | karma článku: 20,68 | přečteno: 1632x
  • Další články autora

Petr Hess

Politická korektnost, co to vlastně je?

Tento pojem se používá velmi často. Zdá se mi, že každý v tom vidí něco jiného. Mnozí považují politickou korektnost za útok na svobodu projevu a myšlení. Jako novou totalitu, kdy není dovoleno říkat pravdu.

20.1.2017 v 12:37 | Karma: 25,24 | Přečteno: 2815x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Proč vláda brání ženám na mateřské pracovat?

Před volbami vláda rozdává peníze daňových poplatníků napravo nalevo, ale snížit minimální limit na zdravotní pojištění nechce. Prý by to mělo negativní vliv na státní finance. Asi to není u voličů sexy, i když to se sexem souvisí

11.1.2017 v 12:24 | Karma: 33,35 | Přečteno: 2931x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Podivné nápady ministra vnitra Chovance.

Ve sdělovacích prostředcích se objevila zpráva o návrhu MV na změnu ústavního zákona. Ten dává možnost občanům ČR legálně se podílet na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti,

3.1.2017 v 12:53 | Karma: 38,51 | Přečteno: 6974x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS II.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

20.12.2016 v 9:31 | Karma: 21,89 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Petr Hess

Jak se žije a umírá pacientům s ALS I.

Ano i v jednadvacátém století jsou choroby, které medicína neumí léčit a je zcela bezmocná. A pacienti na ně umírají. Je to velmi nepochopitelné pro běžného zdravého obyvatele vyspělých zemí. ALS mezi tyto choroby patří.

19.12.2016 v 9:30 | Karma: 36,46 | Přečteno: 4767x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik