Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VPS

Pane Hessi, vstoupil jste na veeeeelmi tenký led. Držím vám palec, aby jste nebyl "utonut". Pravda někdy značně bolí.

Vašim kritikům doporučuji přečíst si o vzniku ČSR nějakou objektivní publikaci - kupř.: MÍROTVORCI od Margaret Macmillanové.

4 1
možnosti
JH

Proč? O něčem se sice dá diskutovat, ale jinak jde o celkem slušné shrnutí základních faktů.

Nenajdeme v něm ani paušální odsuzování všech Němců ani v současné době velice oblíbené hořekování nad zlými Čechy, co prý sudetské Němce k nacismu dohnali. Dobrý základ pro diskusi. Někdo ale holt chce za každou cenu vypjaté proklamace.

1 1
možnosti
MN

Nepoužívejte název Sudety, není to náš výraz pro pohraničí naší země.

Vy co jste vše kolem obsazení pohraničí nezažili nemůžete výjadřovat soudy, nevíte vlastně o čem mluvíte.

3 9
možnosti
Foto

P40e10t70r 30H80e76s53s

17. 7. 2016 18:42

Myslíte první, druhé nebo třetí obsazení?

6 2
možnosti
DD

D43a95v98i91d 51D94u14š35e75k

17. 7. 2016 15:11

Nehezké září 1938 jste vynechal.

Teroristický sudeťácký Freikorps má na svědomí 200 zabitých čs. četníků, policistů, finančníků a vojáků. Rv

3 1
možnosti
Foto

P23e27t11r 23H95e88s58s

17. 7. 2016 15:58

Probíhal také sudeťácký odboj, který měl oběti hlavně na české straně.

5 0
možnosti
LJ

Když se nadhozené téma takto rozkošatilo, přidám ještě problematiku Těšínska. Kromě Těšína jde o města Bohumín, Orlová, Karviná, Třinec a řadu vesnic. Zde nás předešla polská armáda a obsadila je v r. 1918. Když přijeli z Prahy úředníci, kteří měli oblast spravovat, zůstali sedět na radnici ve Slezské Ostravě, dál se nedostali. Prvně se mluvilo o plebiscitu, který rozhodne o hranici. Bylo jasné, že by oblast většinou připadla Polsku, poněvadž Poláci zde převažovali. Tím bychom přišli o průmyslovou oblast se zásobami uhlí, ale hlavně šlo o Košicko-Bohumínskou dráhu, která byla částí tratě Praha-Košice by byla by možná několikrát přerušena. Proto se hranice stanovila na jednání v Paříži. Beneš přesvědčil politiky a území jsme získali, což Poláci nemohli spolknout. Následkem toho území Těšínska na podzim 1939 obsadila polská armáda a připojila ho k Polsku. Mladé muže z této oblasti rekrutovali do armády a dokonce několik našich občanů byla zastřeleno v Katyni.

6 0
možnosti
JR

J65a88n 88R20á97ž

17. 7. 2016 12:28

Souhlasím!

Vznik Československa by měl být oproštěn od mýtů a měl by se učit i se všemi drsnými pravdami. Tedy i o tom, jak Masaryk obelhal Wilsona, že existuje historicky Československý národ, což bylo podpořeno i prohlášením francouzského generála Štefanika, že Slováci a Češi jedno jsou a že vyústěním jeho práva na sebeurčení je vytvoření Československého státu.

Také by bylo vhodné uznat, že metoda připojení Horních Uher (dnes Slovensko) a Podkarpatské Rusi k historickým zemím Českého království byla hodně podobná metodě nedávného připojení Krymu k Ruské federaci. Ovšem s tím rozdílem, že Krym byl dlouhá století součástí Ruska, Horní Uhry a Podkarpatská Rus součástí Českého království nebyly nikdy! Tyto vojenské akce byly nelegální a prozatímní vláda byla upozorněna francouzskou vládou v prosinci 1918, jako reakci na vojenské obsazení Mostu a dalších území Deutschbömen, že se má zdržet až do mírové konference všech akci mimo historické území českého státu. Což bylo dáno i tím, že hranice nového státu nebyly v roce 1918 ještě stanoveny.

Tak se vždy utvářely v historii nové státy, kdy ten silnější k sobě připojil ta území, které byly ovládané slabšími a nemá cenu nad tím dnes meditovat jestli to bylo spravne, či nikoliv. Jen nesmíme historii falšovat.

P.S.Beneš na mírové konferenci v Paříži (1919), kde se jednalo o tom, jaká bude nová republika slíbil, že bude budovaná na stejném národnostním principu, jaký má Švýcarská konfederace a že v Československu se budou používat jako zcela rovnoprávné dva jazyky český a německý. Že tento slib vláda nedodržela bylo jednou z příčin špatných vztahů mezi Čechy a Němci po celou dobu 1.republiky.

9 12
možnosti
Foto

Jednání, smlouvy, proklamace, atp., se vždy liší od reality! Jedno datum či číkoli podpis nikdy nebyly a NIKDY nejsou okamžitou změnou ČEHOKOLI!A jakékoli dějinné události mají jak své příčiny, tak vždy i dlouhotrvající ,,dozvuky", ale i ,,podoby" a vždy (!) ovlivní a změní osudy mnoha a mnoha lidí!!Ignorace všech těchto souvislostí pak vede vždy toliko k ,,jasným"Rv závěrům i ,,výkladům"!

1 0
možnosti
JH

J38a76n 45H17l65e20d66í36k

17. 7. 2016 12:06

29.11.1918 čes armáda obsadila Most, 8.12. Marián.Lázně,- 9.12. Teplice,- 12.12. Ústí nad Labem,- 14.12. Liberec, 16.12. Znojmo,- 18.12. Opavu,--- těch němec oblastí bylo více, např Vyškov, Moravs Krumlov,- Hustopeče atd atd

Podpora v nezaměstnanosti v 30. letech 20.století vypadala tak, že Sudeťáci dostali každý facku, němec fabriky dva kopance, zato ředitel školy, poštmistr a četníci byli všichni čs vlastenci,--- jinak Wilson absolutně neznal mapu a historii Evropy, takže podepsal to, co mu podstrčili Masarykovi agenti,--- skoro totéž podstrkávají něčí agenti OBAMOVI, který věří báchorkám, že Arabové touží po civilizaci a svobodě a rve své vojcle do sever Afriky, Evropo tvá smůla pramení v americ prezidentech !!!

5 3
možnosti
JH

"němec fabriky dva kopance" mohl by tohle někdo, prosím, přeložit do srozumitelného jazyka?

Představa, že americký prezident nemá svůj vlastní aparát, že je závislý na tom ,co mu podstrčili údajní Masarykovi agenti, ovšem pobavit dokáže spolehlivě. Je tak nějak v hodnověrném kontextu s dalšími vašimi "informacemi". :-)

3 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma. :-)R^

4 0
možnosti
Foto

K65a28r54e86l 47R30a38d18a

17. 7. 2016 10:34

Teorie sice hezká, ale jako obvykle, chybička se vloudí. Totiž to zvaní Němců asi nebude tak docela pravdivé. Snad postačí úryvek z Wikipedie.

,,

Hlavním úkolem Chodů bylo obcházet zemskou hranici a zjišťovat, zda nedošlo k nepřátelskému vpádu; pokud došlo k válečnému stavu, pak museli vytvářet lesní přeseky, signalizovat hrozící nebezpečí, resp. bránit průnikům menších oddílů nepřátel.

V době míru taktéž kontrolovali, zda kolonizační postup německého obyvatelstva nepřekonal zemskou hranici, resp. zda Němci netěží na českém území dřevo apod."

1 3
možnosti
Foto

P11e15t90r 11H69e28s69s

17. 7. 2016 12:41

Pozvání a usazování nových kolonistů bylo v pozdním středověku ekonomicky velmi výhodné. V Německu se snižovaly počty chudiny a u nás narůstal počet poddaných, kteří platili daně. Tehdy to byl velmi vynosný byznys pro všechny zúčastněné. Také pověst o krysařovi, který odvedl všechny mladé z města má původ v této migraci. Těmto lidem se říkalo lokátoři.

7 0
možnosti
VK

Jako sudeťák dávám karmuR^

9 0
možnosti
JT

Vážený pane Kopřivo,

Sudeťané zanikli v roce 1938, když se z nich stali říští Němci. V dnešní době můžete být nanejvýš patřit k neodsunutým českým, či moravským Němcům (Boehmedeutsch, Maehrendeutsch).:-/

1 3
možnosti
Foto

,,Poprvé byly Sudety obsazeny v roce 1918 československým vojskem"

Tato ,,citace" je přinejmenším zjednodušená, resp. zkreslená, až zavádějící. ČSR se z I.WW teprve ,,rodila" a její budování, armádu nevyjímaje, trvalo mnoho let. Doporučuji např. viz.: Vznik Československa – Wikipedie

,,Osud" nejen Sudet, ale celé ČSR pak naplnila II.WW a její výsledek. A týkalo se to, m.j., i všech obyvatel ČSR!

0 0
možnosti
VH

Českodlovenské vojsko byli tenkrát především legionáři. Zdaleke na jen ruští. První, co stát musí mít je vojsko. I nová ČSR.

PS: Mrkl jsem se na Vámi doporučovaný zdroj. Uvádí operace československého vojska jak na Slovensku (proti Maďarům), tak v Sudech. Vše v roce 1918.

0 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik