Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IM

I51v12o 25M38u41s80i18l

16. 7. 2016 22:46

Opravdu se se nedivím, že staří němečtí obyvatelé pohraničí pláčou, když přijde na vzpomínání o jejich původní vlasti.

Krásné obce na Šumavě nebo Jeseníkách kam několikrát do roka přijíždím, se za 20 let hodně změnily.

Válečná náhrada ve formě domů,továren a hospodářství,kterou si Beneš vynutil na spojencích, nám dělá do dnešní doby potíže se o ni důstojně postarat.

Dva roky ve vojenské základní službě na Šumavě v těchto zničených obcích bylo hodně smutných a poučných o schopnostech vládnoucí skupině partajníků.

9 0
možnosti
Foto

K98a91r48e67l 23R67a35d69a

18. 7. 2016 10:26

Likvidace příhraničních obcí nebyla náhodná. Uhlídat hranice v hustě obydlené oblasti je nmohem obtížnější než v pustém pásmu, kde je jakýkoliv pohyb nápadný. Jak se dnes ukazuje, hlídání hranice má svůj smysl. Komunistům jsme to vyčítali, ale možná, že budeme drátěné zátarasy na hranicích stavět znovu. Tentokrát z pudu sebezáchovy.

:-(

1 0
možnosti
LJ

A ještě bych dodal, že z oblasti mezi Ostravou a Opavou (tzv. Hlučínsko) nebylo po válce odsunuto německé obyvatelstvo. Důvodem bylo, že mnoho z nich pracovalo v dolech a hutích v Ostravě a byli tudíž nepostradatelní. Těchto 20-30 vesnic patří mezi nejvýstavnější vesnice u nás.

8 0
možnosti
JH

Hlučínsko byl specifický případ. Nejedná se o německé obyvatelstvo, nýbrž o "Moravce" tedy lidi slovanského původu mluvící dialektem češtiny, kteří byli včleněni do Pruska v osmnáctém století po ztrátě většiny Slezska a jejichž území se po první světové vrátilo k českým zemím.

Odsunuti nebyli kvůli tomu, že se prosadil názor, že se stali oběťmi dvousetleté ideové germanizace, ačkoliv jsou původně částí českého národa. Nikde jinde se tak velká výjimka z odsunu neudělala, ačkoliv pracovní síly byly potřeba na mnoha místech.

3 0
možnosti
PK

Tak Sudety poškodilo nejen obsazování občany z východu včetně Romů, ale bohužel i jejich poloha. Hranice s "nepřátelským" Západem, vojenské prostory. Do Aše se smělo jen na propustku až do cca roku 1960. Devastace těžkým průmyslem, i když abych byl objektivní, starší kolega v práci (z Kadaně) tvrdil, že ani za 1.republiky ovzduší v Brix (Most) nebylo nic moc. Až na vyjímky centrum na pohraničí kašlalo a prostředky šly na budování Slovenska. To vše se projevilo ve stavu komunikací atd. Žil jsem déle ve Varnsdorfu, vzdálený 100 km od Prahy což je ve světě nic, a bylo to po silničkách neuvěřitelně daleko. I dnes tam jede autobus skoro 3 hodiny.

11 0
možnosti
LJ

Jen bych dodal, že v Sudetech byly vesnice, které po válce dosídlovali utečenci z Řecka.

0 0
možnosti
JH

J29a81n 56H69l65e69d62í47k

17. 7. 2016 12:14

p. Jílku, šlo o řecké komunisty, prchající před zákonem, na příkl. otec páru zpívajících sester Menelaos Elefteriadu--(mi povyprávěl)

0 0
možnosti
Foto

Píšete " Dnes bychom to nazvali etnickou čistkou, ale to je pohled dnešní optikou" Podle sluníčkářu by mohl být atentát na Heydricha sprostá vražda

2 8
možnosti
KB

K16a76r56e82l 60B32o73k

16. 7. 2016 22:03

Popsal jste to velice dobře se znalostí problému. Pohraničí se ale mění a to k lepšímu.

5 0
možnosti
GK

po 70ti letech. Nevim jestli se smat nebo plakat.

3 1
možnosti
MV

Měli Němci právo požadovat připojení k Německu? Ma právo Tibet odtrhnout se od Číny? Měli právo kosovští Albánci odtrhnout se od Srbska? Májí právo Rusové na Krymu a Donbasu odtrhnout se od Ukrajiny? Měli právo Srbové odtrhnout část Choratska a Bosny?

Konzistentní postoj je, že sudetští Němci měli právo připojit se k Německu, Tibet a Kosovo má právo na samostatnost, Krym a Donbas by měl mít právo připojit se k Rusku, Srbská Krajina v Chorvatsku a část Bosny měla právo připojit se k Srbsku.

Nic není černobílé, něco se nám líbit může, něco nemusí. V reálu většinou platí právo silnějšího a historii píšou vítězové ;-)

11 5
možnosti
Foto

O výše uvedených otázkách taky rozhodují "silnější".

1 1
možnosti
JP

I pro mne jsou sudety srdeční záležitost. Přestěhovali jsme se na Jesenicko, postavili nový dům a začali zde budovat živobití. Každý den se těšíme z nádherné krajiny a musím říct, že i lidé ve vesnici jsou velmi příjemní a vštřícní... našli jsme tu Domov a mám pocit, jako bychom tu od jakživa patřili... Myslím, že rány se hojí... a staří Němci nám vypráví svoje osudy a neznám nikoho, kdo by měl zášť, v našem okolí.

7 0
možnosti
Foto

Díky za toto téma. Dnes jsem našla duševní klid v jedné krušnohorské obci a najednou jsem měla pocit, že už je vše v pořádku, vyrovnáno. Domy opravené nebo i nové, zahrádky úhledné, příroda krásná. A lidí tak akorát, nepřelidněno. Mnohde tedy domy udržují chalupáři. Ale i to je cesta.

8 0
možnosti
JR

J22a85r70a 96R76a20n61k

16. 7. 2016 19:20

R^Diky, byly take mym domovem a nic bych ve Vasem blogu nemenila, souhlasim s prispevkem pana Welsera o osidlovani nekdy v 50. letech, nebylo to jednoduche, ale cela ta doba byla dost nestastna, ale neda se na ni zapomenout.

8 0
možnosti
  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem vystudovaný chemik, pozdeji pracovník ve farmacii a konečně ve finále učitel na SŠ. Momentálně jsem ochrnutý kriplík s ALS. Mým cílem je klást otázky a snažit se najít odpovědi na složitosti dnešního světa, ve kterém už moc nepřemýšlíme. Jestli Vás můj blog přiměje k zamyšlení, budu radši, než být blogerem roku.

Seznam rubrik